Dzisiejszego dnia z samego rana wyruszyliśmy w kolejna podróż do wyczekanej przez wszystkich stolicy Francji - Paryża. Byliśmy bardzo podekscytowani i nie mogliśmy się doczekać aż w końcu dotrzemy na miejsce. Na szczęście droga zleciała nam dość sprawnie i już około godziny 14 wjechaliśmy do miasta. Po drodze mogliśmy dowiedzieć się kilku ciekawostek i zobaczyć niektóre z paryskich obiektów. Następnie udaliśmy się do Luwru gdzie zaplanowane mieliśmy zwiedzanie. Dostaliśmy okazje na to, aby każdy we własnym zakresie podziwiał wspaniałe dzieła sztuki. Tak więc każdy z osobna mógł zobaczyć to co chciał. Po tym około 3 godzinnym zwiedzaniu przyszedł czas na posiłek. Nie mieliśmy daleko ponieważ restauracja, w której jedliśmy znajdowała się zaraz obok Luwru. Na zakończenie dnia pojechaliśmy paryskim metrem do miejsca, gdzie przepięknie widać było oświetloną Wieżę Eiffla. Było trochę czasu na kilka zdjęć, a finałowym punktem naszego dnia okazał się fantastyczny rejs łódką po Sekwanie, z której mogliśmy podziwiać zachwycające miasto.
No i nadszedł ten dzień… Dzień na który wszyscy czekaliśmy - wizyta w siedzibie Parlamentu Europejskiego w Strasburgu. Po wczesnej pobudce, delektowaliśmy się petit déjeuner,* w skład którego wchodziły m.in. sztandarowe francuskie bagietki i croissanty. Około godziny 8 wyruszyliśmy pełni ekscytacji do miejsca będącego ,,wisienką na torcie’’ całego Eurotripa. W Europarlamencie zostaliśmy gorąco przywitani przez posła Krzysztofa Hetmana. Przedstawił nam tajniki pracy na jego stanowisku oraz fascynujące ciekawostki. Mieliśmy okazję zadawać pytania i poszerzać swoją wiedzę na temat pracy europarlamentarzystów. Kolejną atrakcją było wejście na imponującą salę obrad, gdzie odbywała się debata na temat zmian w budżecie na lata 2021-2027. Głos zabrali przedstawiciele państw Unii Europejskiej, a wśród nich polski europoseł- Jan Olbrycht. To jednak nie był koniec niespodzianek. Wychodząc z budynku Parlamentu spotkaliśmy jedynego w swoim rodzaju, przewodnika kulinarnych podróży - Roberta Ma...
Komentarze
Prześlij komentarz